Skip to content
Home » Wisata Cagar Alam » Cara Booking Mendaki Gunung Kinabalu

Cara Booking Mendaki Gunung Kinabalu

Mendaki gunung Kinabalu adalah satu pengalaman yang mustahil dilupakan. Terletak di Sabah, Malaysia, gunung Kinabalu adalah gunung tertinggi di Asia Tenggara dan pelancong dari seluruh dunia datang ke sini untuk merasai semangat petualangan. Untuk memulakan pengembaraan anda, selain daripada berkursus mendaki gunung, anda akan memerlukan tempahan untuk pendaftaran dan pengeluaran permit.

Cara Mudah untuk Melakukan Tempahan

Tempahan untuk mendaki gunung Kinabalu boleh dilakukan melalui laman web rasmi Sabah Parks. Satu lagi alternatif ialah melalui laman web pihak pengendali awam seperti Booking.com atau Agoda. Pihak pengendali awam ini mempunyai perjanjian dengan pihak tempahan dan, oleh itu, mereka dapat menyediakan penjimatan dan pinjaman secara bulanan.

Dokumen yang Diperlukan untuk Tempahan

Sebelum melakukan tempahan, pastikan anda mempunyai dokumen-dokumen yang diperlukan. Anda memerlukan salinan kad pengenalan atau pasport dan juga maklumat sokongan seperti pengesahan pulangan tiket atau penginapan luar negara. Jika melalui laman web rasmi Sabah Parks, tempahan hendaklah dibuat sekurang-kurangnya enam bulan terlebih dahulu bagi mengelakkan kekecewaan pada masa depan.

Kos untuk Tempahan

Kos untuk tempahan biasanya termasuk caj pendaftaran, permit serta kos penginapan dalam semua pondok dan kem kawasan pendakian. Kos tersebut dapat berbeza-beza bergantung kepada musim dan waktu tempahan, dan oleh itu, pastikan anda mengambil perhatian kepada masa Anda melakukannya.

Proses Tempahan

Setelah anda mempunyai dokumen yang diperlukan dan melepasi tempoh tempahan, langkah seterusnya ialah melengkapkan borang permohonan di laman web rasmi atau melalui aplikasi telefon bimbit. Anda akan diminta untuk memilih pakej yang anda mahu dan mengisi butiran anda, seperti nama dan nombor telefon untuk mengesahkan pengesahan. Setelah selesai, anda akan diberikan penjelasan dan pengesahan tentang apa yang perlu dilakukan selepas ini.

BACA JUGA:   Favorit 9 Rekomendasi Wisata Gunung Bromo

Kesimpulan

Mendaki gunung Kinabalu memerlukan tempahan yang tepat sebagai sebahagian daripada proses persediaan. Dalam artikel ini, kami telah membincangkan beberapa langkah untuk membuat tempahan yang mudah dan menikmati pengalaman mendaki yang hebat. Pastikan anda mempunyai dokumen yang diperlukan dan melakukan tempahan pada masa yang betul supaya anda dapat mengelakkan kekecewaan pada masa depan. Jangan lepaskan peluang untuk merasai pengalaman pendakian gunung Kinabalu!